Cara remove/Uninstall Smadav

Buka Smadavnya dan ini gambarnya :

Masuk ke Protection, klik Uninstall dan muncul seperti ini :

Klik button OK.

Klik button OK. Close dan cuba lihat perubahan yang ada di desktop dan taskbar komputer.Icon Smadav sudah hilang bukan ? Tapi ada masalah lain yang sudah siap menanti. Di C:\Program Files\SAMADV belum hilang ? Delete aja,sudah tapi ada satu file lagi didalm Folder SMADAV yakni SmadExt.dll.Muncul pesan seperti ini :

Sekarang coba rename SmadExt.dll menjadi nama yang lain,seperti Saya.txt lalu masuk ke Start >> Run regedit lalu Enter.[Kalau menggunakan Unlocker,hasilnya tetap sama,error.Unlocker saya versi 1.8.7].Di Registry masuk ke HKEY_CURRENT_USER\Software\SMADAV. Disini tulisan Smadav klik kanan lalu pilih Delete.Sekarang restart computer.Setelah itu masuk ke C:\Program Files\SMADAV, deletes file Saya.txt tadi.Sampai disini Smadav sudah berhasil diremove dari computer,tapi alasannya ya ?

Source :http://jastisbago.blogspot.com/2010/01/cara-meremoveuninstall-smadav.html

Leave a Reply

PENAFIAN: PENCTAS.org tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa tarikh dan masa diterbitkan dan tertakluk kepada pindaan dari masa ke semasa.